Pohdi ja kirjoita - kysymyksiä, jotka auttavat sinua tekemään tilaa restoratiivisemmalle ja läsnäolevammalle arjelle tänä syksynä
Tästä alkaa uusi kuukausittain ilmestyvä “Pohdi ja kirjoita” -postaussarja, jonka tarkoituksena on auttaa sinua tekemään tilaa restoratiivisemmalle ja läsnäolevammalle arjelle.
Voit pohtia kysymyksiä ja kirjoittaa vastauksiasi omassa rauhassa ja sellaisena aikana, kun koet siihen kutsumusta. Ehkä varaat viereesi kupin mieleistäsi juotavaa ja luot kirjoitusympäristösi inspiroivaksi tai sellaiseksi, jossa sinun on hyvä olla.
Voit vastata kerralla kaikkiin kysymyksiin tai jakaa osioita eri päiville tai viikoille. Voit myös aloittaa vastaamalla kysymyksiin, jotka juuri nyt eniten puhuttelevat. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole.
Toivon sinulle lempeitä ja oivaltavia hetkiä kirjoitustehtävän parissa.
Keho-mieli yhteys
Millainen yhteys sinulla tällä hetkellä on kehoosi? Kuinka usein sinulle jää päivissäsi aikaa, kun ehdit pysähtyä ja havainnoida kehosi ajatuksia, tuntemuksia ja tunteita? Kuinka usein kenties kysyt itseltäsi: “mitä minulle tänään kuuluu” ?
Mitä kehosi juuri nyt kaipaa? Tunnetko olosi väsyneeksi vai toimeliaaksi? Kaipaatko enemmän lepoa vai liikettä? Yhteyttä vai yksinoloa? Tekemistä vai olemista?
Kuvaile hetkeä, jolloin olet kokenut olevasi vahvasti läsnä kehossasi? Mitä silloin teit? Millaisessa ympäristössä olit? Mitä näit, kuulit, haistoit, tunsit tai maistoit?
Millainen tekeminen, oleminen tai fyysinen aktiviteetti auttaa sinua olemaan yhteydessä kehosi kanssa? Listaa ainakin kolme asiaa ja pohdi sitten, kuinka voisit sisällyttää noita hetkiä arjen keskelle.
Havainnoi, oletko kokenut viime aikoina epämukavuutta tai muita fyysisiä tuntemuksia kehossasi. Mitä ajattelet, että kehosi voisi noiden tuntemusten kautta yrittää sinulle kertoa?
Havainnoi fyysisten tuntemusten ja tunteidesi välistä yhteyttä. Millaisissa tilanteissa epämukavuus/kipu/jännitykset kehossa ilmenevät ja miltä sinussa niissä tilanteissa tuntuu? Pystytkö nimeämään eri tunnetiloja? Tässä linkki listaukseen eri tunnetiloista aakkosjärjestyksessä.
Pysähtyminen ja läsnäolo
Mitä pysähtyminen sinulle merkitsee? Kuinka usein tietoisesti vaalit pysähtymisen ja läsnäolon hetkiä arjessasi?
Kuvaile hetkeä, jossa muistat olleesi täysin läsnä. Mitä silloin teit?
Listaa kolme asiaa, jotka vievät huomiotasi pois nykyhetkestä. Kuinka voit vähentää noita häiriötekijöitä arjessasi, jotta pystyisit olemaan vahvemmin läsnä?
Kuinka voisit tehdä tilaa pysähtymisen ja läsnäolon hetkille arjessasi ja sisällyttää niitä päivittäisiin rutiineihisi? Jo muutamien minuuttien pysähtyminen siellä täällä arjen keskellä auttaa sinua tulemaan vahvemmin läsnä nykyhetkeen, joten ajattele riittävän pienesti etenkin, jos sinusta tuntuu, että aika on muutenkin tiukilla.
Voimavarojen ja itsehoiva-hetkien vaaliminen
Havainnoi tämänhetkisiä hyvinvointirutiinejasi. Millä tavalla pidät arjessasi huolta omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi?
Millaisia itsehoivan hetkiä kaipaat tai haluaisit kenties sisällyttää lisää arkeesi? Kirjoita ylös ainakin kolme ideaa ja pohdi sitten, miten voisit järjestää niille aikaa myös silloin, kun mahdollisuudet ja resurssit palautumiselle ovat rajalliset. Mikä olisi pienin mahdollinen hyvinvoinnin teko, jonka voit noissa hetkissä itsellesi suoda?
Muistele hetkeä, kun sinusta tuntui, että olet aivan loppu tai kun kaikki tuntui olevan yksinkertaisesti liikaa. Millaiset asiat tai tapahtumat johtivat tuohon tilanteeseen? Mistä merkeistä, ajatuksista tai kehon tuntemuksista tunnistat, että akku alkaa olla hälyttävän alhainen? Miten voisit tulevaisuudessa ennaltaehkäisevästi toimia, jotta voimavarasi eivät ehtisi kulua niin loppuun?
Miltä sisäinen puheesi kuulostaa etenkin silloin, kun tunnet olosi väsyneeksi tai kun koet olevasi levon tarpeessa? Millainen suhde sinulla on itsemyötätuntoon ja armollisuuteen itseäsi kohtaan? Mitä sanoisit 5-vuotiaalle itsellesi noissa tilanteissa? Mitä tarvitsisit/haluaisit noissa tilanteissa kuulla?
Lopuksi
Havainnoi oloasi kirjoitustehtävän jälkeen. Millaisia ajatuksia, tuntemuksia tai tunteita nousi esiin? Voitko kohdata itseäsi lempeän läsnäolevasti uteliaisuudella ja avoimin mielin?