Miten löytää energiaa arkeen, kun tuntuu että sitä ei ole?
Jos marraskuu on nielaissut viimeisetkin voimavarasi ja mietit miten selviytyä päivistä, haluan sanoa sinulle, että et ole yksin.
Tähän aikaan vuodesta energiatasot alkavat olla hyvin alhaiset, mutta arkitaakka ja -tahti monella senkuin kiristyy. Kun yhtälöön lisätään vielä sairastelukierteet tai muut lisähaasteet, joita jokaisella on omansa, voi olo olla kuin tyhjäksi puristetulla appelsiinilla - kaikki mehut vietynä.
Miten siis vahvistaa voimavaroja ja löytää energiaa arkeen, kun tuntuu, että ne ovat lopussa? Postauksessa oma selviytymistaktiikkani vuoden pimeimmistä kuukausista selviytymiseen.
Nukkumaan meneminen ajoissa (vaikka iltaisin tekisi mieli valvoa ja ottaa omaa aikaa).
Tiedän, että tämä varmaan kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta käsi ylös kaikki, jotka väsyneenäkin nipistävät liian helposti yöunien pituudesta, jotta iloihin jäisi edes hetki omalle ajalle (ja mm. somen selailulle tai sarjamaratooneille…)?
Oman ajan ottaminen iltaisin on asia, jota etenkin monet vanhemmat päivän jälkeen odottavat - ymmärrän tämän hyvin itsekin kahden pienen lapsen äitinä. Silti, mitä väsyneempiä ja kuormittuneempia olemme, sitä helpommin alamme tekemään asioita autopilotilla, jotka siinä hetkessä saattavat tuntua rentouttaville, mutta pidempään jatkuessaan syövät voimavaroja entisestään. Jos siis oman ajan ottaminen tapahtuu jatkuvasti yöunien kustannuksella, aiheuttaa se pidemmän päälle entistä syvempää väsymystä.
Uni on mitä parhain hermoston ja aivojen palauttaja ja siksi sen priorisoiminen etenkin väsyneenä ja kuormittuneena kannattaa.
Vitamiinien ja kivennäisaineiden tankkaus mehujen ja smoothieiden muodossa, sekä lisäravinteina purkista
→ Mikäli aamulla olo on nuupahtanut, riittävä nesteytys varsinkin ennen kofeiinipitoisia juomia voi auttaa. Kokeile tehdä smoothie/mehu jo edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi, jotta sinun on helppo napata se ensimmäisenä herättyäsi. Samalla saat aloitettua aamun vitamiinitankkauksella.
Lempeä liike omien voimavarojen ja kierron kulun mukaan sekä hermostoa hellivät hyvinvoinnin mikrohetket sinne tänne ripoteltuna.
→ Kehon liikuttaminen etenkin aamuisin auttaa yön aikana jäykistyneitä lihaksia vetreytymään ja parantaa nestekiertoa sekä kuona-aineiden poistumista. Liian rasittavan liikunnan ja HIIT -tyylisten treenien välttäminen kannattaa, etenkin, jos olo on valmiiksi uupunut tai kuormittunut. Tämä säästää stressin alla kovilla olevia lisämunuaisia.
Jooga, lempeä pilates, kävelylenkit ja ylipäänsä ajan ottaminen mieluisille asioille jotka elvyttävät, tukevat kaikki palautumista.
BONUS: Näiden lisäksi listalle pääsee myös toimivat arjen rutiinit joihin nojata, ja jotka luovat turvan tunnetta (sisäisen ja ulkoisen) kaaoksen keskelle.
Kaikista tärkeimpänä tekijänä sanoisin kuitenkin armollisuuden itseä kohtaan. Juuri nyt ei tarvitse jaksaa samalla tavalla, kuin aiemmin. Niinkuin luonnossakin, kaikelle on aikansa. Nyt saa luvan kanssa kääntyä sisäänpäin ja varjella omia voimavaroja, eikä siitä tarvitse potea huonoa omaatuntoa.
Lepääminen ei ole laiskuutta.
Mikäli hyvinvointia tukevat arkirutiinit inspiroivat, olemme nauhoittaneet aiheesta podijakson. Voit käydä kuuntelemassa sen täältä: Linkki jaksoon