7 levon tyyppiä - tunnistatko, millaista lepoa arjessasi kaipaat?

Elämme maailmassa, joka ruokkii haluamme tehdä asioita tehokkaammin, paremmin, enemmän ja nopeammin. Itsensä kehittäminen ja jatkuva kasvun mentaliteetti näkyy yhtälailla yhteisöissä, kuin yksilötasolla.

Kasvulle ja kehittymiselle on ehdottomasti paikkansa. Se ei kuitenkaan poissulje sitä tosiasiaa, että tarvitsemme kaiken toiminnan ja eteenpäin pyrkimisen vastapainoksi myös hellittämistä. Aikaa levolle, rauhoittumiselle, ravituksi tulemiselle ja voimien keräämiselle.

Restoratiiviselle olemiselle, joka palauttaa kehoa ja mieltämme tasapainoon.

Lepääminen ei kuitenkaan ole yhtäkuin sohvalla pötköttelyä tai nukkumista - vaikka se on ehdottomasti sitäkin.

Voimme tuntea olomme väsyneeksi ja uupuneeksi, vaikka olisimme viettäneet viikonlopun lempisarjojamme katsellen tai nukkuisimme omalla mittapuullamme riittävästi. Syy siihen on se, että fyysinen lepo, olipa se sohvalla makoilua tai nukkumista, on oikeastaan vain yksi levon osa alue.

Jotta voisimme tuntea olomme aidosti levänneiksi ja ravituiksi, lepoa olisi viisasta katsoa kokonaisvaltaisemmin.

Tutkija ja lääkäri Saundra Dalton Smith on määritellyt levolle seitsemän erilaista tyyppiä, jotka esittelen seuraavaksi tarkemmin.


Fyysinen lepo

Kehomme tarvitsee fyysistä lepoa. Fyysinen lepo auttaa kehoamme palautumaan ja elpymään.

Fyysinen lepo voidaan jakaa aktiiviseen ja passiiviseen lepoon.

Passiivinen lepo on nukkumista, kun taas aktiivinen lepo tapahtuu hereillä ollessamme parantamalla verenkiertoamme ja laittamalla kuona-aineita liikkeelle, esimerkiksi kun käymme hieronnassa, venyttelemme tai harjoitamme joogaa.

Fyysinen aktiivinen lepo voi olla myös kehomme ravitsemista ravinnerikkaalla ruualla ja riittävällä nesteytyksellä.

Voit tunnistaa fyysisen levon vajeen esimerkiksi siitä, jos tunnet, ettei sinulla riitä energiaa päivittäisistä askareista suoriutumiseen.

Se voi näyttäytyä myös toistuvina sairasteluina ja heikentyneenä vastustuskykynä, nukahtamisvaikeuksina tai erilaisina lihaskipuina ja särkyinä.

Voit tunnistaa fyysisen levon tarpeen myös siitä, jos päiväsi ei lähde käyntiin ilman kofeiinia tai tarvitset sitä toistuvasti päivän aikana pysyäksesi energisenä.

Myös sokeririippuvuus voi kieliä fyysisen levon tarpeesta.


Mielen lepo

Mielen lepo on mm. sitä, että kirjoitat hoidettavat asiat jonnekin ylös sen sijaan, että yrität muistaa ja pitää kaikkia asioita mielesi varassa.

Mielen lepoa on myös esimerkiksi säännölliset tauot ajatustyötä vaativan työpäivän aikana, jolloin saat lepuuttaa aivojasi hetken, vaikka vain katselemalla ulos ikkunasta tai keskittymällä muutamaksi minuutiksi hengityksesi tarkkailuun.

Se voi olla myös puutarhan hoitoa, tiskaamista tai oikeastaan mitä tahansa aktiviteettia, joka saa sinut analysoinnin sijaan havainnoimaan ja hiljentämään ajatusten virtaa.

Myös arjessa toimivat rutiinit ja erilaiset sovellukset vapattavat kapasiteettia mielestä ja voivat tarjota kaivattua lepoa mielellesi.

Oma suosikkini mielen lepuuttamiseen tarkoitetuista työkaluista on Trello, jonne kirjaan kaiken kauppalistoista syntymäpäivämuistutuksiin, maksettaviin laskuihin, juhlien ja joulujen suunnitteluun, kevät- ja kesäpuuhiin, lääkäriaikoihin, sovittuihin tapaamisiin ja niin edelleen.

Töiden organisoimisessa ja tehtävälistojen selkeyttämisessä tykkään käyttää Productivity Planneria. Mikäli ajatukset pyörivät päässäsi ennen nukahtamista tai heräät yöllä kesken unien, voit lepuuttaa mieltäsi kirjaamalla ajatukset ylös yöpöydällä pitämääsi muistikirjaan, jotta voit palata niihin rauhassa päiväsaikaan kuitenkaan unohtamatta niitä.


Emotionaalinen lepo

Emotionaalinen lepo on sitä, että koemme olomme riittävän turvalliseksi voidaksemme ilmaista itseämme ja tunteitamme autenttisesti ja tekemällä niille tilaa tulla näkyväksi.

Se on esimerkiksi päiväkirjan kirjoittamista, terapiassa käymistä, omista tunteista puhumista läheisen ihmisen kanssa tai yksinkertaisimmillaan tunteidemme tuntemista. Itkemistä, silloin kun itkettää. Nauramista, silloin kun naurattaa.

Emotionaaliseen väsymykseen voi johtaa esimerkiksi jatkuva toisten ihmisten miellyttäminen, omien tunteiden patoaminen, niiden kieltäminen tai välttely.


Aistien lepo

Piippaavat ilmoitukset, välkkyvät valot, lasten tauoton puheentulva, taustamusiikki, hiertävät vaatteet, näyttöjen sinisenä hohkava valo, sotkuinen keittiö - you name it!

Aistien lepo tarkoittaa lepoa kuormittavista aistiärsykkeistä.

Sitä voi harjoittaa mm. sulkemalla silmät, hakeutumalla hiljaisuuteen, mykistämällä tai sammuttamalla älylaitteet tai vaikka makaamalla pimeässä huoneessa.

Usein pienten lasten vanhemmat kokevat aistien väsymystä, koska he ovat jatkuvasti aistit avoinna lasten tarpeille ja heistä huolehtimiselle.

Mikäli aistimme ovat jatkuvasti kuormittuneina ja ilman riittävää lepoa, se voi johtaa pitkittyessään ylivirittyneisyyden kokemukseen, jolloin kehomme fysiologinen rentoutuminen vaikeutuu ja sisäinen “hälytysjärjestelmämme” alkaa käydä ylikierroksilla.

Restoratiivinen jooga on oiva apu, jos tunnet olosi jatkuvasti ylikuormittuneeksi kaikista aistiärsykkeistä. Se auttaa hermostoasi tasapainottumaan ja antaa aisteille niiden kaipaamaa lepoa ja syvää rentoutusta.


Sosiaalinen lepo

Mikäli vietät suuriman osan ajastasi ihmisten seurassa esimerkiksi asiakaspalvelutyössä tai pienten lasten kanssa, sosiaalinen lepo voi olla ajoittaista vetäytymistä muiden seurasta ja ajan viettämistä itsesi kanssa. Jo pienikin hetki yksinoloa voi auttaa palauttamaan yhteyttä itsesi kanssa.

Mikäli taas vietät ison osan päivästäsi yksin, sosiaalinen lepo voi olla hakeutumista sinulle tärkeiden ihmisten seuraan tai yhteisöön, jossa voit tuntea yhteenkuuluvuutta muiden kanssa. Harrastusyhteisöt, läheisten ihmisten seura tai rakkaan ihmisen kainaloon käpertyminen eheyttävät kaikkia sosiaalisen levon ämpäriä.


Henkinen lepo

Henkinen lepo on sitä, kun voimme tuntea olevamme yhteydessä johonkin meitä itseämme suurempaan.

Henkisen levon vajetta voi täyttää mm. ruokoilemalla, luontoon hakeutumalla, hiljentymällä tai palvelemalla itseä suurempaa tarkoitusta, esimerkiksi hyväntekeväisyyttä harjoittamalla.


Luova lepo

Luova lepo on Saundra Dalton Smithin mukaan “reawakening the awe and wonder inside each of us”. Se on mm. ihastuksen, ihmettelyn ja haltioitumisen kokemista ja inspiroitumista.

Kiire ja stressi syövät helposti luovaa kapasiteettiamme, koska luovuus tarvitsee nimenomaan tilaa ihmettelylle ja aikaa läsnäololle. Jos kehomme on puolustustilassa, aivoillaimme ei yksinkertaisesti ole kapasiteettia käyttää energiaansa luovuuteen, koska sen ensisijainen tehtävä on pitää meidät turvassa ja varmistaa elintärkeiden resurssien vaaliminen.

Siksi luovuus kukkii yleensä helposti silloin, kun tunnemme olomme levänneiksi ja ravituiksi tai kun pääsemme syvään läsnäolon tilaan.

Luovan levon tarvetta voi olla täyttää esim. taidegallerioissa vierailemalla, itselle mielenkiintoisten asioiden ja ilmiöiden tarkastelemisella, musiikin kuuntelulla, kirjoittamalla tai maalaamalla. Luovaa lepoa on myös kaikki sellainen, missä pääsemme ajattelemaan laatikon ulkopuolelta ja keksimään uusia tapoja tehdä ja ratkaista asioita.


Lepo on siis oikeastaan paljon moniulotteisempi käsite, kuin mitä ehkä olemme tottuneet ajatellemaan. Harjoitellessamme tunnistamaan, millaista lepoa tai toimintaa milloinkin aidosti kaipaamme, pääsemme läheisempään yhteyteen itsemme kanssa.

Mikäli aihe kiinnostaa, niin suosittelen katsomaan Saundra Dalton Smithin TED puheenThe real reason why we are tired and what to do about it” tai tutustumaan hänen kirjaansa Sacred Rest.


Loppuun pieni vapaavapaavalintainen harjoitus keho-mieli yhteyden vahvistamiseen ja levon tarpeiden tunnistamiseen:

Ota itsellesi mukava asento, jossa sinun on luonteva olla.

Voit katsella hetken ympärillesi ja havainnoida, mitä näet.

Kenties hengität muutaman kerran syvään sisään ja ulos.

Anna itsellesi hetki aikaa orientoitua kuulostelemaan tätä hetkeä.

Millaisesta päivästä ja energioista laskeudut tähän harjoitukseen?

Huomaatko kehossasi jännityksiä? Mikäli vastasit kyllä, ehkä korjaat asentoasi ja annat itsellesi luvan liikuttaa kehoasi sieltä, missä jännityksiä tuntuu.

Muista, että hengitys on koko ajan mukanasi.

Voit sulkea silmäsi, mikäli se tuntuu hyvältä.

Tunnustele oloasi, tuo käsi sydämellesi ja kysy sitten itseltäsi:

Mitä minä tänään, ehkäpä juuri nyt kaipaisin?

Mitä voin havaita kuulostelemalla ajatuksiani, tunteitani ja kehoni viestejä?

Anna spontaaneiden ajatusten ja tuntemusten tulla läpi ja havainnoi niitä lempeydellä.

Voit kirjoittaa vastauksesi ylös paperille jos haluat.

Havainnoi, onko vastausten joukossa jotain sellaista konkreettista, mitä voisit jo tänään tai tässä hetkessä toteuttaa.

Levollista päivää,

Henriikka

Edellinen
Edellinen

Restoratiivinen jooga - vastapainoa kiireelle ja suorittamiselle